utorok 3. februára 2015

MENU A ZNAKY LI A UL

Samozrejmosťou je dobre napísať javascript. Ak ho už máme ten script, tak len správne a valídne písať to čo je treba napísať. Začíname podľa malého vzoru kde hneď poukážem na chyby:

a class="accessible" href="#">nazov toto nie je vhodné používať "#" aj keď to používa mimoriadne veľa webov.

a class="pure-menu-heading">nazov takto to je absolútne v súlade s html predpismi.

Poskladať a upraviť samotné menu nie je až tak ťažké, avšak menu sa vždy bude písať li, ul a nie tr a td, ako to majú niektorí "lenivci" zaužívané. Prečo a v čom je rozdiel? Rozdiel je veľký! Li a ul je skutočné menu, zatiaľ čo tr a td sú tabuľky (čiže niečo čo je orámované) a keďže chceme SEO čo najlepšie tak chceme aby aj obsah menu (názvy sekcií atď) bol vo vyhľadávačoch zobrazený a relevantný pre naše výhody seo techník. Tabuľkové menu takúto možnosť nemá, keďže tabuľky a rámy sa tažko čítajú robotmi.

Štruktúru ponechám na tvorcov nebudem ju rozvíjať, to je vec potreby daného webu a toho ako to tvorca webu zapíše do scriptu aby to bolo valídne.

A prečo teda robiť menu cez znaky "li a ul" a nie "tr a td"? Mnohí nevedia že roboty nedokážu čítať tabuľky a znaky tr a td sú tabuľkové znaky. Ak teda chceme aby sa vo vyhľadávačoch a vo vyhľadávaní objavili aj texty z ul a li (<# href="/sk/vasweb.html">Môj web) čiže aj slovo Môj web tak je dobré tvoriť menu z príkazmi ul a li.

Odkaz na cudzojazyčnú verziu webu
Pokiaľ odkazujete v menu na inú ako slovenskú verziu vášho vlastného webu môžete to urobiť v rámci jazykovej sady. Ak vaša web stránka vedie jazykom povedzme na azbuku už je treba zadefinovať že ide o web stránku v inej znakovej sade. To sa v menu zapíše nasledovne bez toho aby ste zmenili jazykovú sadu:

cez div lang="ru-RU" xml:lang="ru-RU" a href="/vasweb/">Главная< uzavriet div
Môžete a priam mali by ste to zapísať aj v meta asi takto:

link rel="alternate" href="http://www.vasadomena.sk/ru/" hreflang="ru" />#
link rel="alternate" href="http://www.vasadomena.sk/ru/" hreflang="ru-RU" />#
alebo ak posielate ruštinu na teritórium rusky hovoriacich v krajine Uzbekistan tak použijete aj tie hore a aj nasledujúci zápis súčasne:
link rel="alternate" href="http://www.vasadomena.sk/ru/" hreflang="ru-UZ" />#
Samozrejme ide len o to, aby sa na stránke v utf-8 lang="sk" zobrazila azbuka a nie nezmyselné znaky. To samé platí aj pre francúzsky jazyk (ale aj všetky iné jazyky) ak sa v texte nachádza "è" a podobné slovenčine neznáme tvary (L'alphabet) znakov.

Na záver jedna úprava pre javascript jsddm pokiaľ chcete zmeniť funkciu klikania kvôli mobilom, tabletom a dotykovým obrazovkám. Takto zmeníte nabehnutie kurzorom otvor menu ponuku za "dotkni sa prstom" a rozbaľ ponuku:

var ddmenuitem = 0;function jsddm_open(event){jsddm_close();var submenu = $(this).find('ul');if(submenu){ddmenuitem = submenu.css('visibility','visible');return false;}return true;}function jsddm_close(){ if(ddmenuitem) ddmenuitem.css('visibility', 'hidden');}function jsddm_link_fix(){window.location.replace($(this).attr("href"));}$(document).ready(function(){ $('#jsddm li').bind('click', jsddm_open);$('#jsddm li ul li a').bind('click', jsddm_link_fix);});document.onclick = jsddm_close;

Skoro som zabudol na jedno z pravidiel pre menu:

Ak vytvárate menu v th tr a td čiže v tabuľkách tak rátajte z tým že roboti toto menu nevedia prečítať a tak alt alebo aj title texty ktoré máte v "ráme" sa neobjavia vo vyhľadávaní. To je škoda pre SEO lebo aj texty z menu vedia veľa a veľa napomôcť. Preto SEO testery píšu: Výborné, na webe nepoužívate rámy.



Takže ak by ste nerozumeli obrázku tak ide o zobrazenie druhého odkazu vo vyhľadávaní popis v treťom riadku "The Roulette Maths · The First Rules of Roulette · The Roulette Alphabet ..." keďže v druhom riadku je časť description.

Priam náročky som použil vyhľadávanie z google austrália aby ste videli že ak máte stránky v cudzom jazyku a server na Slovensku či v Česku je to úplne jedno. Je postačujúce keď viete ako máte urobiť SEO pre svoj web. Viem, to je sen mať takto vysoko vo vyhľadávaní svoj web a ešte trikrát po sebe tak to je snom pre všetkých webmastrov, mne sa to darí aj pri iných weboch ktorým som pomáhal z nastaveniami.

Nuž a že vám nejde ani vyhľadávanie google.com a hneď vás presmeruje na google.sk? Aj na to existuje metóda, mne sa zobrazuje približne 180 google vyhľadávačov bez presmerovania.

Ak potrebujete rozobrať problém alebo čokoľvek okolo webu tak píšte komentáre s url adresou webu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára